In english (This page in english)
Akvarier
Artikler
Artsbeskrivelser
Billeder
Biotoper
Film
Gæstebog
Links
Nyheder
Salg/Køb Søen
Kontakt Mbuna.dk: ncmohr@mbuna.dk
|
|
Forholdsregler /Tips til at holde Mbuna
Der findes utroligt mange måder at gøre tingene på. En masse af dem er helt korrekte. Her følger lidt tip på hvad jeg selv gør.. Dette er ikke den endelige og eneste sandhed men kan give dig et udgangspunkt hvis du er ny indenfor disse dejlige fisk. Hvis du har spørgsmål skriver du selvfølgelig bare til mig og jeg skal forsøge at svare på din mail efter bedste evne :)
- Sørg for at foderet passer til fisken. De fleste mbuna er algespiser/vegetarer så foderet må ikke indeholde for meget fedt. Mix gerne dit eget foder. Opskrift er her. 1,5 kg ærter 500 gram rejer(nogle foretrækker halvt ærter halvt rejer, men det her er hvad jeg synes der virker bedst) , en teske spirulina pulver. 10 vitamindråber og 10 plader husblas. Ærter og rejer smides i en blender og blendes til det får en ensartet konsistens. Husblas opløses som der står beskrevet på pakken. Spirulina husblas og multivitamin tilføjes og røres godt rundt. Til sidst puttes massen i isterningebakker og fryses ned. Super foder. Giv dem lidt afvekslende foder, en agurkeskive, lidt tørfoder, men endelig ikke for meget, disse fisk vil hurtigt reagere overfor hæftig fodring. Bugvattersot er et typisk tegn på forkert og for meget foder. Med voksne fisk skader det slet ikke at have en fastedag en gang om ugen.
- Vandskift. Når vi nu har perfekt vand i hanen så udnyt det, skift en tredjedel af vandet hver uge. Dine fisk vil elske dig for det.
- Sollys. Har du mulighed for at lade lidt morgenlys falde ind på akvariet så gør det endelig. Du vil hurtigt se at samtlige hanner spiller op til hunnerne om morgenen. Fantastisk syn. Det her tip havde jeg ikke selv lagt mærke til hvis det ikke havde været for en af mine gode venner Martin!!
- Vandgennemstrømning. Sørg for at have en cirkulation i vandet på mindst 6 gange akvariet volumen i timen og meget gerne 8 gange. Disse fisk elsker cirkulation. Hvis du som jeg har en spandpumpe så suppler med powerheads, evt med svamp på. Når du skifter vand så lad være med at temperere det. De har intet imod at vandtemperaturen dropper til 21 grader, tværtimod.
- Gemmesteder. Dit akvarium skal have mange huler og gemmesteder. Disse fisk tilhører ikke de absolut mest rolige fisk i verdenen og når to af dem kommer op at slås er det vigtigt at taberen kan gemme sig et sted. Derudover kan hunner der ruger på æg godt lide at gemme sig lidt af vejen. Så masser af gemmesteder.
- Arter. Vær opmærksom på at nogle af dem kan krydse med hinanden. Det er noget man skal være på vagt over. Selvom krydsede fisk så absolut kan være flotte har de ikke noget at gøre i vores akvarier. Undgå løse hunner og hanner det kan lede til krydsninger.
- Maller. Syndontis maller er dem der hører til i biotopen. Det er aktive fisk som er utroligt flotte, men ikke gode arbejdsfisk. Her er en mulighed for at se lidt stort på biotopen. Jeg har selv almindelige ancistrus maller i mit akvarium. Et lille tip. Put mallerne i akvariet først da de ellers hurtigt kan blive set på som foder eller i hvert fald fisk der skal kanøfles. Hvis de er i akvariet til at starte med, jamen så hører de jo til der.
- Varme. 26 grader synes at være optimalt. Ved vandskift brug koldt vand. Den lille kolde dukkert de får, synes de, at tage rigtigt godt (ofte yngler de kort efter).
- Ynglen. Du kan lade dine hunner spytte i akvariet. Højst sandsynligt vil der være unger der overlever hvis du har sørget for nok gemmesteder. Jeg tager mine hunner op og isolerer dem i deres eget akvarium. Dette giver mulighed for at se den fantastiske mundrugerpleje disse fisk har. Foderet er det samme som til de voksne evt brug lidt knust flagefoder. Her har jeg eksperimenteret lidt. Givet ungerne et foder med lidt højere fedt indhold. Det ser ud til at de vokser lidt hurtigere, men hvis man skal være sikker skal man nok lade være.
- Lys. Lys i akvariet er for din og planternes skyld. Sørg dog for at lyset bliver slukket og tændt med et tænd/sluk-ur. Dette giver stabilitet og nedsætter stress hos fiskene. Farven på lystofrørene er fiskene temmelig ligeglade med. Det er meget anvendt at bruge et blåt og et hvidt lysstofrør for at fremhæve fiskenes farver.
- Planter. Fiskene er ligeglade med planter. De er rigtigt gode til at ødelægge og flå i planter. Så hvis du skal have planter i dit akvarium så vælg nogle der kan tåle lidt tæsk. Jeg mener selv der bør være planter i akvariet til at omsætte noget af nitraten til plantevækst. Jeg bruger selv Kæmpe Valisneria, Hammerslået Cryptocoryne og Anubias.
- Bundlag. Sand ikke sten/grus. Mange af disse fisk kan godt lide at grave. Derudover siges det at de renser gæller med det. Jeg bruger selv sand der er 0.8-1.2.
|